মঙ্গলবার, ১৫ সেপ্টেম্বর, ২০১৫

Important Math for Bank Recruitment Exam (Part 2)

1) A, B and C, each of them working alone can complete a job in 6, 8 and 12 days respectively. If all three of them work together to complete a job and earn Rs.2340, what ill be C’s share of the earnings?
      A.    Rs.520
B.     Rs.1080
C.     Rs.1170
D.    Rs.630
Correct choice - (A) Correct Answer -(Rs.520)
Shortcut Solve: LCM 6,8,12 =24; 24/6: 24/8: 24/12 =4:3:2  (4+3+2) = 9; 2/9 X 2340 =520

2) The marks scored by a student in three subjects are in the ratio of 4 : 5 : 6. If the candidate scored an overall aggregate of 60% of the sum of the maximum marks and the maximum marks in all three subjects is the same, in how many subjects did he score more than 60%? 
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. None of the subjects
Correct Answer Choice (A). - 1 subject
Shortcut Solve: 60% of 3X100= 300 marks = 180 marks; 4x+5x+6x =180; 15x=180; x = 12
(4X12): (5X12) : (6X12) =48,60,72    ; So 1 subject is the answer.

3) The ratio of boys to girls in a class is 5 : 3. The class has 16 more boys than girls. How many girls are there in the class? 
  1. 16
  2. 6
  3. 24
  4. 64
Choice (C). Correct Answer – 24
Shortcut Solve: 5x-3x =2x =16; x =8; So girls are 3 X 8 = 24

4) A merchant mixes three varieties of rice costing Rs.20/kg, Rs.24/kg and Rs.30/kg and sells the mixture at a profit of 20% at Rs.30 / kg. How many kgs of the second variety will be in the mixture if 2 kgs of the third variety is there in the mixture? 
      A.    1 kg
B.     5 kgs
C.     3 kgs
D.    6 kgs
Correct Answer - (B) – 5 Kg
Shortcut Solve: 1X20 =20; 2X24 = 120; 2X30 = 60 (Total sum = 200) ; 200/8 =25; 25 X 20% = 5; So 25 +5 = 30 Kg (As given to the question)

 5) A zookeeper counted the heads of the animals in a zoo and found it to be 80. When he counted the legs of the animals he found it to be 260. If the zoo had either pigeons or horses, how many horses were there in the zoo?

A.40
B.30
C.50
D.60
Correct Answer  (C)  50
Shortcut Solve: x +y = 80; 2x +4y =260; 2x + 2y = 160; 2y = 100; y =50

6) If the cost price of 20 articles is equal to the selling price of 25 articles, what is the % profit or loss made by the merchant?
  1. 25% loss
  2. 25% profit
  3. 20% loss
  4. 20% profit
The correct choice is (C) and the correct answer is 20% loss.
Shortcut Solve: 25 sell price 20; 1 sell price 20/25; 100 sell price 20X100/25 = 80; so 80 -100 = -20 (loss)

7) Steve traveled the first 2 hours of his journey at 40 mph and the remaining 3 hours of his journey at 80 mph. What is his average speed for the entire journey?
  1. 60 mph
  2. 56.67 mph
  3. 53.33 mph
  4. 64 mph
The correct choice is (D) and the correct answer is 64
Shortcut Solve: 2X40 = 80; 3 X80 = 240; sum of them are 320; so 320/5 =64

8) Jim travels the first 3 hours of his journey at 60 mph speed and the remaining 5 hours at 24 mph speed. What is the average speed of Jim's travel in mph? 
  1. 42 mph
  2. 36 mph
  3. 37.5 mph
  4. 42.5 mph
Correct Answer is 37.5 mph . Choice (C) is right.
Shortcut Solve: 3X60 =180; 5 X 24 = 120 (Sum of those = 300) so 300/8 = 37.5

9) I travel the first part of my journey at 40 kmph and the second part at 60 kmph and cover the total distance of 240 km to my destination in 5 hours. How long did the first part of my journey last?
  1. 4 hours
  2. 2 hours
  3. 3 hours
  4. 2 hours 24 minutes
Correct Answer is 3 hours. Choice (C) is right.
Shortcut Solve: First 3X40 = 120; Second 2 X 60 = 120; sum of them = 240; Total 3+2 = 5 hours

10) The average monthly salary of 12 workers and 3 managers in a factory was Rs. 600. When one of the manager whose salary was Rs. 720, was replaced with a new manager, then the average salary of the team went down to 580. What is the salary of the new manager?

  1. Rs 570
  2. Rs 420
  3. Rs 690
  4. Rs 640
Correct Answer - Rs 420. Choice (B)
Shortcut Solve: 600X15 = 9000; 580 X 15 = 8700 ; 9000- 8700 = 300 ; Manager salary 720 + change 300 = 420