নির্বাচিত সংবাদ!

মঙ্গলবার, ১৫ সেপ্টেম্বর, ২০১৫

Important General Knowledge for Bank, BCS and PSC Recruitment Exams (Part 5)

1. Who was the announcer of the budget of Bangladesh for fiscal year 2012-2013? Answer: Finance Minister.
2. Stock market or our country is directly regulated by. Answer: Securities and Exchange Commission
3. What is the name of the organization which is working around the world against corruption? Answer: Transparency International.
4. Which is the largest district in Bangladesh? Answer: Rangamati
5. Who is the writer of our national anthem? Answer: Rabindra Nath Tagore
6. The first mountaineer from Bangladesh who climbed Everest is? Answer: Musa Ibrahim.
7. Wow many bones are there in human body? Answer: 206
8. Which creature is primarily responsible for carrying and transmitting nipa virus in human body? Answer: Bat
9. What is the full form of ATM? Answer: Automatic Teller Machine
10. Who is the chief of Army staff of Bangladesh? Answer: General Iqbal Karim Bhuiyan
11. Which BDT note carries the signature of the Finance Secretary? Answer: 2 Taka note
12. Which country has adopted ‘Bengali’ as their second language? Answer: Sierra Leone
13. What is the full form of LC? Answer: Letter of Credit.
14. Who became the fastest runner (male) in 30th Olympic games, 2012? Answer: Usain Bolt
15. What is the full form of VAT? Answer: Value Added Tax
16. In which year Trust Bank was established? Answer: 1999
17. What is the national tree of Bangladesh? Answer: Mango
18. Who was the founder of Mughal emperor? Answer: Babar
19. What is the full form of IMF? Answer? Answer: International Monetary Fund.
20. Which Country will host the last Football World Cup? Answer: Brazil.
21. Banks got license in Bangladesh in recent time? Answer: Midland Bank and NRB Bank.
22. What was Bangladesh’s sovereign rating assigned by S&P in the year 2013? Answer: BB+
23. What is the projected GDP growth rate of the world by IMF for 2014? Answer: 3.6%
24. Grammen Bank is regulated directly by? Answer: Bangladesh Bank.
25. Industrial Revolution had originated in? Answer: UK
26. SME banking products of Jamuna Bank Limited? Answer: Jamuna Chalantika
27. Jamuna Bank is which generation bank? Answer: 2nd
28. Which country’s diplomat was arrested by USA recently? Answer: India
29. What is the name of the typhoon that devastated Philippines in November 2013? Answer: Haiyan
30. What is Android? Answer: Mobile Operating System
31. The first parliamentary election in Bangladesh was held in? Answer: 1973
32. Hardest element in earth ? Answer: Diamond
33. The headquarter of Center on Integrated Rural Development for Asia and Pacific (CIRDAP) is in? Answer: Dhaka
34. The currency of Indonesia is? Answer: Rupiah
35. The Book ‘Glimpses of World History’ was written by? Answer: Jawaharlal Nehru
36. Meterology is the science of? Answer: Weather
37. A Plant with green leaves placed in red light well appear? Answer: Black
38. Mother Teresa was born in? Answer: Albania
39. The Largest island in the world is? Answer: Greenland
40. Mutual Trust Bank’s Vision is based on a philosophy known as? Answer: MTB3V
41. What is the mission of Mutual Trust Bank? Answer: To be the most admired financial institution in Bangladesh.
42. Which events led to the Greece Economic Crisis 2010? Answer: Unrestricted spending and cheap loans.
43. In Green Banking, what does ERM Stand for? Answer: Environmental Risk Management
44. Non-Arab Muslim country first recognized Bangladesh? Answer: Malaysia
45. Headquarter of the Green Peace International Located in? Answer: Amsterdam
46. Name of the first Bangladeshi Search Engine is? Answer: Pipilika
47. Bangladesh has trade surplus with which county? Answer: USA
48. In a certain period difference between visible and invisible import and export of a country is called? Answer: Balance of trade
49. Who is the President of National Assembly of Bangladesh? Answer: Speaker
50. Which one is not a commercial Bank? Answer: Bangladesh Shilpa Bank