মঙ্গলবার, ১৫ সেপ্টেম্বর, ২০১৫

Important General Knowledge for Bank, BCS and PSC Exams (Part 6)

1. Devaluation of money results in an increase in? Answer: Money Supply
2. Which European country first recognized Bangladesh as an independent nation? Answer: Poland
3. As per CSR policy, Mercantile Bank ltd. Spends money on which sectors? Answer: Education and Health
4. What is the name of the 3G internet modem of Teletalk? Answer: Flash
5. Who designed the National Emblem of Bangladesh? Answer: Quamrul Hassan
6. What is the full form of TICFA? Answer: Trade and Investment Co-operation Forum Agreement.
7. Amnesty International is? Answer: A human rights group.
8. Who invented the genome of jute? Answer: Maksudul Alam
9. How many international airports does Bangladesh have? Answer: 3
10. Olympic 2016 will be hosted by which country? Answer: Brazil
11. The term ‘ light year’ is related to what? Answer: Distance
12 .The name of the first Bangladesh female conquering the Everest is ? Answer: Nishat Mazumder
13. IC chips used in computer are made of? Answer: Silicon
14. ‘Philology’ is the ? Answer: Study of language
15. The parliament of Russia is known as ? Answer: Duma and council of the federation
16. Which one is a risk management protocol of Banks? Answer: Basel II
17. Which one is the latest gas field identified by BAPEX? Answer: Srikail
18. Who is the highest wicket taker in International Test Cricket? Answer: Muttiah Muralitharan
19. CIB stand for? Answer; Credit Information Bureau
20. The Wall Streen Journal is a US based international Daily with a special emphasis on? Answer: Business
21. Generalized system of preference (GSP) was first implemented by? Answer: European Union
22. Pencil lead is primarily made of? Answer: Graphite
23. Which is used to classify a bank overall condition? Answer: CAMEL rating
24. Tachometer is the speed indicator of ? Answer: Airplanes
25. Which film owns the Oscars in best picture category in 2013? Argo
26. Washing Soda is the common name for? Answer: Sodium Carbonate
27. The inert gas which is substituted for nitrogen in the air used by deep sea divers for breathing, is? Answer: Helium
28. Wimbledon Open is associated with which of the Sports? Answer: Tennis
29. Bangladesh has exported ship for first time to which country? Answer: Denmark
30. Which is a specialized machinery build to control fire in multi storied buildings? Answer: Skylift
31. Percentage of Oxygen in H2O is ? Answer: 88.8%
32. Major macroeconomic objective of the government is? Answer: A fall in the prices of crude oil.
33. In 1971 the Concert for Bangladesh was held in? Answer: New York
34. Bangladesh receives Maximum amount of loan from which country? Answer: Japan
35. In October 2013 which of the following countries had announced that it would become the first member of the Euro Zone, to exit an international bail-out program? Answer: Ireland.
36. The different between lending and borrowing rate at banks is called? Answer: Spread
37. Which one of the following is not included in the formal sectors of financial system of Bangladesh? Answer: NGO
38. In which layer of the atmosphere do most weather phenomena occur? Answer: Troposphere
39. Galvanized Iron sheets have a coating of? Answer: Zinc
40. A plant leaf appears green because it? Answer: Reflects green light
41. GNP stands for? Answer: Gross National Product
42. Which district of Bangladesh is the smallest in size? Answer: Narayanganj
43. How frequently does the Bangladesh Bank announce the Monetary Policy of Bangladesh? Answer: Half Year
44. After the USA, which country has the largest economy in the world? Answer: China
45. How many countries are members of the SAARC? Answer: 8
46. Which is the Largest Lake in the world? Answer: Caspian Sea
47. SDR is the currency unit of? Answer: IMF
48. The book titled ‘The Ultimate Fate of the Universe’ is written by the scientist? Answer: Jamal Nazrul Islam
49. The currency of Brazil is ? Answer: Real
50. The Lady freedom fighter in the liberation war who was awarded ‘ Bir Protik’ is? Answer: Setara Begum.
Previous Post
Next Post
Related Posts