নির্বাচিত সংবাদ!

মঙ্গলবার, ১৫ সেপ্টেম্বর, ২০১৫

GRE Comprehension for Bank Recruitment Exams

Comprehension (1): There is a quite common sentiment that the use of nuclear arms is obviously different to morality and that it’s making probably so, does not go far sufficient. These activities are not only conflicting to ethics but also to law and if the lawful objection can be added to the ethical, the argument beside the use and the produce of these weapons will significantly be unbreakable. Now the time is ripe to estimate the duty of
scientist who intentionally uses their proficiency for the creation of such weapons which has deterious result on mankind. To this should be added to the fact that more than 50% of the trained scientific manpower on the earth is now busy in the armaments business. Now it is suitable that manufacture of arms of death in a world of scarcity is a question that must lay a hand on the scientific conscience. A gathering of biologists on the Long term wide-reaching Biological cost of Nuclear War added scary dimensions to those biological affects consequential from weather changes may at least be as severe as the direct ones. Sub cold temperature , low light levels and high dose of ionizing and ultra violet rays expanding for many months after a huge scale nuclear nation , at least in thenorthern hemisphere. Efficiency in usual and agricultural eco systems could be ruthlessly constrained for a year or more. Post war survivors would face malnourishment as well as chilly condition in the dark and be bare to near lethal dose of rays. If, as now seems possible, the southern hemisphere were exaggerated also, worldwide disruption of the bio sphere could result. In any event there could be stern consequences, even in the areas not exaggerated directly, because of the inter trust of the world financial system. In either case the extermination of a large fraction of the earth’s animals, plants and microorganisms seems probable. The inhabitant’s size of Hemo sapiens possibly could be condensed to pre historic levels or below and annihilation of the human genus itself cannot be debarred.



1.The author of the passage seems to be of the view that
A.Utilization of valuable knowledge for manufacture of lethal weapons is inhuman
B.Utilization of scientific skills in manufacture of weapons is appropriate
C.Manufacture of weapons of death would help eradication of poverty
D.Spending money on manufacture of weapons may be justified subject to availability of funds
E.The evaluation of the scientist expertise show their incompetence
Ans : A

2.The author’s most important objective of writing the above passage seems to------
A.Explain scientifically the climate changes resulting from use of nuclear weapons
B.Highlight the use of nuclear weapons as an effective population control measures
C.Duly highlight the supremacy of the nations which possess nuclear weapons
D.Illustrate the devastating effects of use of nuclear weapons on mankind
E.Summarize the long biological effects of use of nuclear weapons
Ans : E

3.Which of the following is one of the consequences of nuclear war?
A.Southern hemisphere would remain quite safe in the post war period
B.Post war survivors being very few will have abundant food
C.Fertility of land will last only for a year or so
D.Lights would be cooler and more comfortable
E.None of the above
Ans : C

4.According to the passage the argument against the use and manufacture of nuclear weapons
A.Becomes stronger if legal and moral consideration are combined
B.Does not stand the test of legality
C.Is acceptable only on moral grounds
D.Possesses legal strength although it does not have moral standing
E.None of the above
Ans : A

5.It appears from the passage that the use of nuclear weapons is considered against morality by
A.Most of the scientist who devote their valuable skills to manufactures nuclear weapons (
B.Almost all the nations who cannot afford to manufacture and sell weapons
C.A minority group of scientist who have the necessary skills and competence
D.Only the superpowers who can afford the manufacture and sell weapons
E.Only such of those nation who cannot afford to manufacture and sell weapons
Ans : B
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Comprehension (2): It is to growth in the human sciences that we should look to open the tribulations which have resulted from facts of the material world hastily and apparently obtained by populations unaware of the changes in them that the new facts has made very important. The road to a more contented world than any known in the history lies open before us if atavistic unhelpful passion can be kept in restraint while the essential adaptation are made. Fears are predictable in our time, but hopes are similarly balanced and far more probable to bear fine fruit. We should study to believe rather less of the hazard to be avoided than of the superior that will lie inside our grasp if we can consider in it and let it control our feelings. Science, anything obnoxious cost it may have by the way, is in its very temperament a liberator, a liberator of repression to physical personality and in time to come, a liberator from the burden of unhelpful passion. We are on the doorsill of thorough tragedy or unprecedentedly magnificent attainment. No earlier age has been burdened with troubles so important, and it is to knowledge that we should look to for a content future.


1.If man’s bestial yearning is controlled
A.The present will be brighter than the future
B.The future will be tolerable
C.The present will become tolerable
D.The future will be brighter than the present
E.None of the above
Ans : D

2.Should human sciences be developed because they will?
A.Eliminate the destruction caused by a superficial knowledge of the physical world
B.Make us conscious of the changing world
C.Provide more knowledge of the physical world
D.Make us conscious of the changes in ourselves
E.None of the above
Ans : A

3.What does science liberate us from? It liberates us from
A.Idealistic hopes of a glorious future
B.Fears and destructive passion
C.Bondage to physical nature and from passions
D.Slavery to physical nature and from passions
E.None of the above
Ans : D

4.Fears and hopes according to the author
A.Are irrational
B.Can bear fruit.
C.Are closely linked with the life of modern man
D.Can yield good results
E.None of the above
Ans : C

5.To carve out a bright future man should
A.Analyze dangers that lie ahead
B.Try to avoid dangers
C.Cultivate to positive outlook
D.Overcome fears and dangers
E.None of the above
Ans : C




Comprehension (1): Since the most prehistoric times India has been not only occasionally attacked by voracious hordes, but also visited by tradesmen and explorers, researchers and tourists. Some of them have printed books. The books of these writers became all the more significant because there were not too many of them, and they have served as prosperous sources of the historians. It is particularly in this background that surveillance provided by the grand Chinese writer Hiuen Tsand became very applicable.

Already in the 7th century, Buddhism was an influential enlightening force amongst the sophisticated classes of China. It was universal for Chinese pilgrims to come to India, the native land of the Buddha, to pay their respects to the founder in their religion. Perhaps the most famous of them all was this gengle observer who has studied and travelled extensively in China before entering the Indian subcontinent. Being both scholar and sophisticated, he was not given to easy praise. With in India itself he travelled desserts and climbed mountains, stayed in villages and lived in capitals, practiced in monasteries and studied in universities and spent time in some royal courts as well. He went to Mathura and Ayodhya, to Prayag and Patliputra, to Gaya and Kamarupa. He premeditated Sanskrit and Pali to research more into Buddhist philosophy and Hindu society. Most significant of all, he wrote down in detail his many practices and impressions.
1. Which of the subsequent has been regarded as the real involvement of Hiuen Tsang?
A. He pointed out the collision of Hinduism on Buddhism
B. He scrupulously recorded his knowledge and feelings
C. He prejudiced elites to China to visit India
D. He visited and spent time in several places in India
E. He loyally wrote about the invaders who assaulted India in the past
Ans : B
2. Why the writing of prehistoric writers is measured as very significant?
A. They are printed by renowned people
B. We get an account about the reason of the attackers
C. They have studied and travelled comprehensively
D. They are amongst the few sources of chronological significance
E. It gives quintessence of Buddhists beliefs and Hindu belief
Ans : D
3. The writing of Hiuen Tsang emerge to be purpose because
A. He had visited China and could evaluate it with India
B. He was mainly a historian
C. Of pressure of Buddhist viewpoint
D. He was learned and refined
E. None of the above
Ans : D
4. Why did Hiuen Tsang study Sanskrit and Pali?
A. To converse with neighboring people
B. To write his autobiography in these languages
C. To interpret writing from Chinese into these languages
D. To educate this language in China
E. None of the above
Ans : E
5. Why the writings of Hiuen Tsang are regarded as appropriate?
A. He had spent a little time in some noble courts
B. He was a kind spectator
C. He visited India as dealer and tourist
D. He had travelled to several Asian countries
E. None of the above
Ans : D
___________________________________________________


Comprehension (2): According to a few economists swadeshi does not mean insulating India’s financial system from the world economy. The fundamental thought of swadeshi is to have all the segments which enabled to complete with the best in the world after going through extreme internal rivalry leading to amalgamation, acquisitions and purging. This is how Japan has urbanized its industry and the whole economy. However, under the current world circumstances and the requirement of migrating circumstances of scarcity in the country, the government has to make a decision as to how much of free of charge trade is to be permitted in the different sections of financial system in order to attain the rate of development planned for the financial system through the period of Ninth plan. All over the world, our nation has been found to be divided on crucial question of defense and free trade. A latest study has found that the protectionist in the world outnumber free buyers and showing more increase in their number. The research has been made for The Economist by the Augus-Reild assembly, a Canadian pollster. It is based on a view poll approved among 12.750 adults spread over 23 vital countries of the world. The main important question asked in the poll was to which of the next two approaches do you consider would be the finest way to progress the economic and service situation in this country:
(a) Defending our local industries by checking imports
(b) Removing imports checking to raise our worldwide trade

Reply received to this question showed that:
(1) Protectionist global outnumber free traders is: 47% to 42%
(2) Percentage of people supporting free of charge trade has reduced from 43% in 1997 to 42% in 1998


In 14 out of the 22 countries, protectionists have outnumbered the free of charge traders and another four countries had revealed a fall in the number of the buyers, which means a swing towards protectionism. The development for a fall in the number of free of charge traders and a increase in the number of protectionists has been called as astonishing in the research because it has revealed a harmful result for the astonishing global efforts of the WTO, The World Bank, the IMF and the most powerful G-7 countries for the propagation and promotion of free trade and globalization in the world. It is interesting to note that America, Australia, UK, Canada and Italy, who are strong champions of free trade in the world, have a large majority of their own people still supporting protection. The study says: A clear majority of Americans 56% to 37% are protectionist even today. And over the past one year the number of free traders in America had declined by 5%. Such decline was much higher in Italy 22%, Canada 14% and UK 15%.
1. What according to the author is amazing as per the report of the study?
A. Decrease in the number of protectionist
B. Increase and decrease in the numbers of protectionist and free traders respectively
C. The trend for increase in the number of free traders
D. The inconclusive finds of survey
E. None of the above
Ans : B
2. It can be inferred from the last paragraph of the last passage that
A. Most of the people in the countries who are champions of free trade are in favor of free trade
B. There is a swing of public opinion in favor of free trade
C. Results of protectionism are not positive
D. Advocates of free trade are gradually outnumbering protectionists
E. None of the above
Ans : D
3. The author suggest the government to
A. Give a preferential treatment to local industries
B. Judiciously decide the extents of protection and free trade
C. Mitigate conditions of poverty in the country
D. Allow free trade without restriction
E. None of the above
Ans : B
4. The study undertaken by Augus Reild group was with a view to find out
A. (a) How people know different countries differ an economic issues (b) The implication of restricting imports (c) Variousmeasures to improve the economic situation (d) The result of increase in international trade (e) Viewpoint of people onfree trade versus protectionism Answer (e)
B. The implication of restricting imports
C. Various measures to improve the economic situation
D. The result of increase in international trade
E. Viewpoint of people on free trade versus protectionism
Ans : E
5. The credit of Japan’s industrial and economic development goes to the strategy of
A. Merging its industries with those of foreign players
B. Isolating its own economy from the world economy
C. Elimination of loss making industries and acquisition of profit making ones
D. Effectively facing internal and external economic competition
E. None of the above
Ans : D



Comprehension (1): Though cynics like to see the government’s strategy for women in terms of the party’s inner power efforts, it will, on the other hand be impolite to reject that it symbolized a revolutionary effort designed at bringing about sweeping social improvements. In its language a scope of understanding of woman requirements, which is uncommon in government pronouncements? This is due in large part to the participatory procedure that marked its formulation, looking for the active participation right from the start of women’s groups, educational institution and non-government association with grass roots knowledge. The consequence is not just a haughty announcement of principles but a blueprint of a sensible programmed of action.

The strategy delineates a sequence of existing measures to deal women a choice making role in the political area and greater power over their economic position. Of especially far reaching contact are thedecentralization of control of financial communications to women, notably at the gram panchayat level, and the improvement planned in the Hindu progression Act of 1956 to give women coparceners their rights. A progressive aspect of the policy is its gratitude that actual modify in the position of women cannot be brought about by the simple ratification of socially progressive legislation. As a result, it focuses on reorienting growth programmer and sensitizing management to address precise situations, as for example, the rising number of family headed by women, which is a result of rural and urban relocation. The proposal to generate an equal prospect police force and give women better control of police station is an acknowledgement of the bias and callousness displayed by the usually all male commandment enforcement authorities in cases of household violence. While the mere enunciation of such a strategy has the useful effect of sensitizing the management as a whole, it does not make the job of its execution any easier. This is because the changes it predicts in the political and financial status of a woman strike at the root of power arrangement in the society and the basis of man woman connection. There is also the danger that reservation of women in civic life, while necessary of their greater visibility, could tumble into tokenism or become a means in the hands of vote seeking politicians. Much will depend on the propagation of the strategy and the ability of the chosen representatives and government organization to reorder their priority.


1. According to the passage, which of the following feature has been recognized as, it alone would not bring change in the position of women?
A. Coparcenary rights of women
B. Judgment making role in political area
C. Enactment of socially progressive legislation
D. Greater control over financial status
E. Creating equal prospect in police force
Ans : C


2. According to the comprehension, which of the following is a consequence of rural and urban migration?
A. Growth programs are not effective
B. Legislation is not enforced properly
C. Industries do not get adequate man power in rural areas
D. Many women voyage to urban areas leaving their family in the rural areas
E. None of the above
Ans : E


3. Which of the following can be inferred from the passage?
A. Domestic violence is on the rise
B. Women already have coparcenaries rights
C. There is a need for stricter legislation
D. Most of the government policies are formulated through participatory process
E. The policy recommends reservation for women
Ans : E


4. According to the comprehension which of the following is not correct?
A. The policy gives a blueprint for program me of action
B. For effective implementation, the government agencies will have to reorder their priorities
C. There is no law enforcement bias in cases of domestic violence
D. The woman should be given greater control of police stations
E. The policy based on the perceptive of the requirements of women
Ans : C


5. Which of the following is true about the policy?
A. In its formulation participatory loom was not followed
B. This is a new assertion by the government
C. It has made several big announcement
D. It is a revolutionary effort
E. It is not based on perceptive of women requirements
Ans : D
________________________________________________________________


Comprehension (2): A leading Indian manufacturer in a current article one ways to reinforce India’s economy has drained notice to the tribulations of price rises and industrial illness among other things. One of the major reasons for industrial illness in our country has been the truth that the business and manufacturing managers, have not been able to look further than the instantaneous future. They have been too anxious with their effort to report positive results for the recent year, higher income and larger payment to the share holders. The preparation horizon has barely over exceeded five years. Savings have been insufficient for new plants and towards diversification and development, transformation and benefit creation has badly lagged behind. In business, development is required for endurance; one has to develop if one does not desire to be wiped out. This is mainly right today with liberalization of importation and increasing antagonism. Moreover, growth and higher competence create service and higher service creates better markets both for manufacturing and consumers goods. It was Henry ford who brought home the requirement for the formation of a better and a steadier middle class that is a better number of people who can have enough money more and more of goods and services. Even after forty years of sovereignty our manufacturers have not been able to shack the petty shopkeeper’s state of mind and our highly knowledgeable management has tagged along joyfully and without worry.


1. According to the comprehension, development and rising production lead to
A. Unequal superfluous of supplies
B. Service and thus offer an opening to manufacturing and purchaser products
C. Support to sell to other countries of surplus customer goods
D. Obligation of constraint on importation
E. None of the above
Ans : B


2. Why did Henry Ford pressurize the requirements for a steadier middle class?
A. Middle class people are generally service tilting
B. People in that class can have enough money to buy more and more luxurious goods
C. Middle class people are most wobbly
D. Middle class people do not have shopkeeper state of mind
E. None of the above
Ans : B


3. The planning horizon has barely ever exceeded five years implies
A. Planning should take care of all likely ups and downs in the next five-year time
B. Planning must not be for a time of less than five years
C. Five year period is too short for successful implementation of plans
D. The planning procedure is very time consuming
E. The planners are not prone to think of upcoming
Ans : C


4. In order to develop the situation of Indian industries, the entrepreneur should do all of the following apart from
A. Giving up the narrow state of mind which very small shopkeepers usually have
B. Adopting policies for diversification and transformation
C. Cheering antagonism from industrialists with in the country and from overseas
D. Resorting to long term planning for industrial development and growth in varied fields
E. Determined to make long term profits
Ans : E


5. Which of the following shortcoming of Indian manufacturer has been pointed by the author of the comprehension?
A. They are less worried for expense of payments to shareholders
B. They spend irrational high sum on diversification and development
C. They are unwilling to preserve the storekeeper state of mind
D. They are more worried for instant net growth than for development activities
E. None of the above
Ans : D