মঙ্গলবার, ১৫ সেপ্টেম্বর, ২০১৫

General Knowledge Questions for Recruitment Exams

1.When the Bangla Search Engine PIPILILA stared? Ans: 13th April, 2013
2.Where is Downing Street? Ans: London
3.Where is East London Situated? Ans: South Africa
4.When is the World's Women Day? Ans: 8 March
5.Which Country is called SHAMDESH? Ans: Thailand
6.When is the United Nations Day? Ans: 24 October
7.What is the meaning of CNG? Ans: Compressed Natural Gas
8.Which is the highest Court in Bangladesh? Ans: Supreme Court
9.Which country has adopted "Bengali" language the status of second state language? Ans: Sierra Leone
10.The word TSUNAMI originated from which language? Ans: Japanese
11.During Liberation war Dhaka was under which sector? Ans: 2
12.Which Day is the longest day in a year? Ans: June 21
13.Which is the nearest planet to the sun? Ans: Mercury
14.When was the Mujib Nagar Government formed? Ans: 10 April 1971
15.The freezing point in Fahrenheit thermometer is ? Ans: 32 Degree Fahrenheit
16.The organization of the World Bank is known as the soft –loan window Ans: IDA
17.What is the currency of China? Ans: Yuan
18.“Justice delayed is justice denied” is a quotation of Ans: Gladstone
19.Who is the first governor of Bangladesh Bank Ans: A.N. Hamidullah
20.The city which is known as the city of Canals is Ans: Venice
21.The biggest desert of the world is Ans: Sahara Desert
22.The Architect of Shaheed Minar is Ans: Hamidur Rahman
23. The headquarters of CIRDAP is in – Dhaka
24. In terms of Land Area the biggest district is- Rangamati
25. The national Tree of Bangladesh – Mango Tree
26. The capital of Turkey- Ankara
27. The Ancient Name of Barishal- Chandradeep
28. The national game of Bangladesh- Cabadi
29. Dhaka University was firstly established on 1921.
30.Lord Carzon was Governor General of India during “Bongobongo”.
31. Bangladesh has 34 Govt. University.
32. The smallest union of Bangladesh is Scent Martin.
33. Bangladesh firstly recognized by India after the freedom war 1971.
34. Sheik Mujibur Rahman was the first president of Bangladesh.
35. The Chittagong Hill Tracts has 3 District.
36. Bangladesh was divided by 11 sectors during Freedom War.
37. Teknaf is situated in the bank of Naaf River.
38. “Durgesnondini” is a novel by Bankim Chandra Chotropadhyai.
39. Dravid is the first nation from whom the Bengali Nation came.
40. In 1610 the capital of Bangladesh firstly established in Dhaka.
41. “Bengali is the main language of Bangladesh” was the first demand of 6 Steps agitation.
42. “Oporajeyo Bangla” was inaugurated on 16th December, 1989.
43. National Smritisoud’s height is 46.5 Meter.
44. The volume of Nijhum Dip is 90 Square Meter.
45. Bangladesh has 85450 Villages.
46. The first parliamentary election was held in Bangladesh at 7th March, 1973.
47. About 426 People achieved the “Beerprotik” designation for freedom war.
48. Mrinal Haque is the sculptor of the sculpture named “Durjoy” located in Rajarbaag Police Lines.
49. Bangladesh Postal Academy is located in Rajshahi.
50. The proposed Padma Bridge’s length is 6.03 Kilometers.
51. Firoja Begum is the first mother of the Test Tube Baby of Bangladesh.
52. Bangladesh is the 136th member of United Nations.
53. Hamidur Rahman is the creator of Central Martyr Cairn.
54. Only 2 Women has been nominated for “Beerprotik” designation in Bangladesh.
55. Bangladesh is the 7th Largest Country of the world as the basis of Population.
56. The volume of Scent Martin Island is only 12 Square Kilometers.
57. The Digital Telephone System was started in Bangladesh at 4th January, 1990.
58. Bangladesh got membership of OIC at 1974.
59. The subject which is more focused in the national anthem of Bangladesh is – Natural Beauty of Bangladesh
60. The national game of Bangladesh is – Kabaddi
61. The first museum in Bangladesh is – Varendra Museum.
62. SAARC Agricultural Information centre is located in – Dhaka
63. Three Bangali people have won Nobel prizes so far. The areas in which the prizes were acquired are – Literature, Economics and Peace
64. 21 February was the same date of – 8 Falgun
65. First captain in the test cricket of Bangladesh is – Naimur Rahman
66. The first Bangladeshi woman who climbed Mount Everest is – Nisat MOzumdar
67. The acronym BARD stands for – Bangladesh Academy for Rural Development.
68. The ancient name of Barisal is – Chandradeep
69. Bangladesh constitutions was adopted -16 December, 1972
70. The ratio of length and breadth of the national flag of Bangladesh is – 5:3
71. Rupantarita Prakritik Gas Company Ltd (RPGCL) is a company of – Petrobangla
72. The national tree of Bangladesh is – Mango tree
73. The first sea shore gas field in Bangladesh is – Sangu
74. The architect of Mishuk – Hamiduzzaman Khan
75. Cellular telephone starts in Bangladesh at – 8 August 1993
76. The Mughal emperor visited Dhaka is – Humayun.
77. The national flag of independence Bangladesh was hosted on – 2 March 1971
78. First community radio of Bangladesh is – Radio Padma.
79. The famous Bangladeshi player Mr. Siddiqur Rahman plays – Golf
80. The organization declared 21February as the international Mother Language Day is – UNESCO
81. The Mosque of Binot Bibi is located at – Dhaka
82. The largest tribe in Bangladesh is – Chakma
83. An institution was created due to language movement named – Bangla Academy.
84. The spelling of Dacca changed to Dhaka in the year of -1988
85. Bangladesh Folk Art Museum is located in – Sonargaon.
86. The last Mughal Emperor – Bahadur Shah Jafar
87. The largest land port of Bangladesh is – Benapole
88. National Agricultural Day of Bangladesh – 1 Agrahayan
89. Which city is the highest capital in the world? Ans: Lapaj Bolivia
90. Which is the biggest museum in the world?Ans: London Museum
91. Who is the first female recipient of Nobel Prize? Ans: Madam Curry.
92. Which organization gives noble prize? Ans: Academy for Motion Pictures, Arts and Science
93. Which is the biggest country in South Asia? Ans: India.
94. Operation Desert Storm is related with- Ans: 1991 War subMediterranean
95. Who is the “man of the Match” of T-20 world cup 2009? Ans: Shahid Afridi
96. Which country is known as birth place of democracy? Ans: Greece
97. What is a Mega City? Ans: If a city has more than I crore people
98. Which is the longest river in Bangladesh? Ans: Padma.
99. What is Ishardi 254? Ans: Locally developed sugar cane
100. Who is the inventor of Bacteria? Ans: Lewen Hook
Previous Post
Next Post
Related Posts