নির্বাচিত সংবাদ!

মঙ্গলবার, ১৫ সেপ্টেম্বর, ২০১৫

General Knowledge for Bank, BCS and PSC Exams (Part 7)

1.Which sector contributes most to the GDP in Bangladesh at present? Answer: Garments Sector
2.The largest district of Bangladesh in respect of area? Answer: Rangamati
3.Balanced food consists of how many ingredients? Answer: 6
4.Which one is the biggest island of Bangladesh? Answer: Bhola
5.Refrigerators keep food unspoiled because? Answer: At its low temperature, bacteria and moulds are inactive
6.Poets died in road accident? Answer: Jibananda Das
7.Which of the country is a member of OIC although majority of the people are not Muslim? Answer: Uganda
8.What is the number of Ramadan month in the Islamic Calendar? Answer: 9th
9.Dhaka Carzon Hall was build in the year? Answer: 1904-05
10.Naiko Gax company belongs to which of the country? Answer: Canada
11.The sundarban covers? Answer: Khulna, Satkhira, Bagerhat
12.Largest tribe in Bangladesh? Chakma
13.February 21st was declared ‘International Mother Language Day’ by? Answer: UNESCO
14.What is the length of the Jamuna Bridge? Answer: 4.8km
15.Which city is called the ‘The city of flowering trees’? Answer: Harare
16.Who is the designer of the National Flag of Bangladesh? Answer: Kamrul Hasan
17.For which historical event the year of 1789is renowned? Answer: French revolution
18.The documentary film ‘Stop Genocide’ related to independence war of Bangladesh was directed by? Answer: Zahir Raihan
19.KYC stands for ? Kinetic Yield Center
20.The source of solar energy is ? Answer: Nuclear fusion
21.Who was the last Mughal Emperor? Answer: Bahadur Shah II
22.Who compiled and edited the documents of liberation war of Bangladesh? Answer: Hasan Hafizur Rahman
23.One nautical mile= ? Answer: 2.254km
24.Who wrote introduction of the book song offering of Rabindranath Tagore? Answer: W.B. Yeats
25.Which Arabic country first recognized Bangladesh as an independent country? Answer: Iraq
26.Tides are caused by the? Answer: Gravitational attraction of the sun and the moon on earth surface
27.Democracy is a government of the people, by the people, for the people. This statement is attributed to? Answer: Abraham Lincoln
28.Guantanamo Bay detection camp locate in? Answer: Cuba
29.Which country is bordered by both the Atlantic and Indian Ocean? Answer: South Africa
30.Where do most of the Manipuri ethnic group people live in Bangladesh? Answer: Sylhet
31.What is the term used to describe the recent economic conundrum faced by the US Government? Answer: Fiscal Cliff
32.Where is the headquarters of the World Bank located? Answer: Washington DC
33.An increase in the growth rate of the money supply is most likely to be followed by? Answer: Inflation
34.Who is the first cricketer to score a double century in an innings in one day cricket? Sachin Tendulkar
35.In which district Bangladesh, is the Mosque of Binot Bibi Locate? Answer: Dhaka
36.According to the Islamic Economics, which should be the return for an investor? Answer: Profit or Loss
37.Which of the following credit rating systems has recently been adopted for insurance companies in Bangladesh? Answer: CAMEL
38.In Bangladesh, which organization is responsible for conducting the research on Islamic Economics? Answer: Islamic Economics Research Bureau
39.Combination of Stagnation and Inflation is called? Answer: Stagflation
40.A ‘Bull Market’ means that share price are? Answer: Rising
41.Which organization is the regulator of the capital market in Bangladesh? Answer: SEC
42.Where is the headquarter of the Islamic Development Bank Locate? Answer: Jeddah
43.Which of the following is the principal guideline to be followed in Islamic Banking? Answer: Shariah law
44.Against which country did Bangladesh cricket team played their first test cricket match? Answer: India
45.How many countries have got the status of the member state of United Nations? Answer: 193
46.Who was the first Bangladeshi woman to climb the Mount Everest? Answer: Nishat Mozumdar
47.Currency of China? Answer: Yuan
48.Where was the Flag of Bangladesh raised first? Answer: University of Dhaka
49.Scheduled Banks of Bangladesh are regulated under? Answer: Bank Company Act, 1991
50.Which sector got the highest allocation for expenditure in Bangladesh national budget 2013-14? Answer: Public Administration