মঙ্গলবার, ১৫ সেপ্টেম্বর, ২০১৫

Fill in The Blanks for Bank Recruitment Exams

Fill in The Blanks: Simple Sentence: Parallel Structure

1. Egyptian pyramids were regularly robbed despite their intricate passageways, byzantine mazes, and __________.
a) walls which were false
b) they had false walls
c) false walls
d) walls of falsity
Answers: C


2. In the years following the American Revolution and prior to the establishment of a national government , Washington provided the fledgling country with keen economic insight, _________, and astute international judgment.
a) a recognition of stability that was domestic
b) to stabilize the domestic situation
c) which was domestically stable
d) a sense of domestic stability
Answers: D

Must Read: English Sentence Grammar Error Detection.

3. Despite the appearance of being merely pests, ants can serve a garden by eliminating other bothersome insects and ________.
a) they can aerate the soil
b) aerating the soil
c) to aerate the soil
d) that can aerate the soil
Answers: B

Must Read: United Commercial Bank Exam Questions and Answers.

4. From Wrangell Island to Anchorage, Alaskan glacial formations rival those ________ and ones located in northern Canada .
a) found in Antarctica
b) which are found in Antarctica
c) finding in Antarctica
d) they find in Antarctica
Answers: A
 
Must Read: BASIC Bank Exam Questions and Answers.

5. The undergirding of cars is adversely affected ________ and excessive jostling .
a) in extremely salty
b) by extreme salinity
c) which is extremely salty
d) with salt that is extreme
Answers: B
 
Must Read: AB Bank Exam Questions and Answers.

6. The red- headed clytus is a close relative of the banded ash borer and __________ considerable damage to the wood of dead and dying ash .
a) doing
b) to do
c) its
d) does
Answers: D

Must Read: Rupali Bank Exam Questions and Answer.

7. The continued use of the soils of the Ozark region is no longer possible because of a number of factors, both natural and __________.
a) those of which are artificial
b) artificial
c) artificially
d) artificiality
Answers: B

Must Read: Bangladesh Bank Exams Questions and Answers. 

8. The common puffin is a member of the very well -defined family of auks , including _________, guillemonts, razorbills, and the extinct greak auk .
a) those little auks
b) the auks which are little
c) little auks
d) auks that are little
Answers: C

Must Read: General Knowledge for Bank Recruitment Exams. 

9. Aluminum, __________, ductile metal, is the most abundant metal in the earth's crust.
a) a silver
b) that is a silversmith
c) a silvery
d) that is silver
Answers: C

Must Read: GMAT Rates, Speed, Time and Distance Math for Bank Exams.

10. Comparing __________ with a melody by Rossini or a scherzo by Beethoven, brings into focus the difference between schools of music
a) a Jensonian nocturne
b) a nocturne which belongs to Jensen
c) a nocturne whose Jensen
d) a nocturne by Jensen
Answers: D
Fill in The Blanks. Simple Sentence: Infinitive

1. From the inception of his long and distinguished career, Frank Lloyd Wright was concerned with how __________ architecture with topography.
a) integrating
b) to integrate
c) did he integrate
d) integrated
Answers: B

2. Legendary home of the Nabateans, Petra is known ________ housed more than 15 ,000 residents at one time.
a) to have
b) to be
c) is
d) which
Answers: A

Must Read: Important Synonyms.

3. Unless an observer knows ________ an eclipse properly, severe retinal and cornea damage can result.
a) to observing
b) how observing
c) how to observe
d) to have observed
Answers: C

Must Read: Important Antonyms.

4. Sibling confrontations containing the seeds of unrequited hostility can serve ________ familial difficulties lasting for years.
a) the creation of
b) to create
c) creating
d) that creates
Answers: B

Must Read: Important Critical Reasoning.

5. Judging from the blurry image of his right leg in many of his “seated ” photographs, Abraham Lincoln is thought ________ from Marfon’s Disease.
a) to suffer
b) to be suffering
c) to have suffered
d) to have been suffered
Answers: C

Must Read: Important One Word Substitution. 

6. The most important function of the Department of Agriculture is __________ for providing a sufficient and wholesome supply of food for the nation 's people .
a) when supplying the means
b) to supply the means
c) to have supplied the means
d) that to supply the means
Answers: B

Must Read: Important Phrases and Idioms. 

7. Knowing __________ the alarm for an impending earthquake is a crucial problem confronting seismologists.
a) when to sound
b) to have sounded
c) that to sound
d) to sound that
Answers: A

Must Read: Important Analogy. 

8. The Asiatic wild ass, otherwise known as the "onager," is famed for knowing __________ fast.
a) running
b) to run
c) how to run
d) how to have run
Answers: C

Must Read: Important Sentence Correction. 

9. Lafon's reagent, a solution of ammonium or sodium selenite , finds use as a test __________ codeine.
a) detection
b) to detect
c) to have detected
d) to detectable
Answers: B

Must Read: Math Suggestions for Govt. and Private Banks Recruitment Exams

Math Suggestions for Govt. and Private Banks Recruitment Exams - See more at: http://www.bankrecruitmentguide.com/search/label/Practice%20Math#sthash.5EwdKqWp.dpuf

10. Thomas Edison is generally considered _________ one of the most productive of all inventors.
a) to be
b) to have been
c) being
d) who was
Answers: B

Fill in the Blanks. Simple Sentence: Word Order
1.  Because of its warm tropical climate, Hawaii __________ subzero temperatures.
a) almost experiences never
b) experiences never almost
c) experiences almost never
d) almost never experiences
Answers: D

2.  In flush financial times, ________ on Wall Street may employ as many as 800 stock brokers and managers.
a) a brokerage typical stock
b) typically stock, a brokerage
c) a stock typical brokerage
d) a typical stock brokerage
Answers: D

3.  Even at the peak of its power, the circulating column of air at the core of a tornado ________ in excess of 250 miles per hour.
a) almost never reaches
b) reaches almost never
c) almost reaches never
d) reaches never almost
Answers: A

Must Read: Fill in The Blanks Part 1

4.  Among the many unusual creatures of the high Nepalese forests _________ with genetic ties hearkening back to the time of mammoths.
a) a breed is of unusual elephants
b) is an unusual breed of elephants
c) an unusual breed is of elephants
d) elephants are an unusual breed
Answers: B

Must Read: Fill in The Blanks Part 2

5.  Not only __________ a strong swimmer but also, as its name suggests, it can walk for miles with little rest.
a) the booby blue footed is
b) the blue footed booby is
c) is the blue footed booby
d) footed is the booby blue
Answers: C

Must Read: Fill in The Blanks Part 3

6.  "Earth" is a __________ appearing in somewhat impure or diluted form.
a) naturally occurring metal oxide
b) occurred naturally oxide metal
c) oxide metal occurring naturally
d) metal occurring naturally oxide
Answers: A

Must Read: Fill in The Blanks Part 4

7.  Wagner's son, Siegfried, was __________ despite being devoid of originality and force.
a) a man young, talented extremely
b) a young man, extremely talented
c) a talented young man extremely
d) an extremely talented young man
Answers: D

Must Read: Fill in The Blanks Part 5

8.  __________, Buffon, studied tree sloths intensively before dying in 1788.
a) The great French naturalist
b) The naturally great French
c) The French greatly natural
d) Naturally, the great French
Answers: A

Must Read: Fill in The Blanks Part 6

9.  __________ the import trade appreciate the proportion of imported food and drug stuffs.
a) Few persons not associated with
b) Not few persons associated with
c) Associated with not a few persons
d) With not a few persons associated,
Answers: A

Must Read: Fill in The Blanks Part 7

10.  Beaver dams vary in size from __________ to branchy shrubbed obstacles thwarting the flow of water.
a) log barriers large
b) large log barriers
c) barriers log large
d) log large barriers
Answers: B

Must Read: Fill in The Blanks Part 8

11. Elephantine appetites make kindling of Botswana's _________.
a) northern large riverine forests
b) riverine large forests riverine
c) large northern riverine forests
d) large riverine northern forests
Answers: C

12. Threatened with prison for debts ___________, Peale fled to Boston in 1765 on horseback.
a) of some three hundred dollars
b) some of the three hundred dollars
c) of three hundred dollars were some
d) of three hundred some dollars
Answers: A

13. The Previa's __________ provides easy access to the vehicle's optional DVD system.
a) contoured uniquely design interior
b) interior design contoured uniquely
c) uniquely contoured interior design
d) design contoured uniquely interior
Answers: C

14. Amoco, a once powerful oil company, specialized in ___________.
a) regional plants polystyrene recycling
b) regional polystyrene recycling plants
c) polystyrene plants regional recycling
d) plants recycling polystyrene regional
Answers: B

15. An __________Seretse Khama helped guide central Africa into its post-colonial period.
a) educated jazz Oxford buff
b) Oxford buff jazz educated
c) cOxford educated jazz buff
d) educated Oxford buff jazz
Answers: C

1.  Emma Thompson was nominated for an Academy Award as both a screenwriter __________ an actress in 1996.
a) also
b) or
c) in addition
d) and
Answer: D

2.  With neither a naturally aggressive disposition ________ particularly large size, the mimic octopus survives quite easily because of its natural adaptations.
a) and a
b) with its
c) nor a
d) or its
Answer: C

3.  Above-ground swimming pools have ________ the flexibility of being able to be moved from place to place but also the efficiency of using less water than standard in- ground pools.
a) that
b) all
c) in addition
d) not only
Answer: D

4.  Life in the Sahara has many negative features including aridity and high temperatures but many positive aspects ________.
a) in addition to
b) as well
c) coupled with
d) plus
Answer: B

5.  As a universal language, Esperanto has never really gained widespread acceptance ________ its lack of native speakers.
a) because
b) as a result
c) in order to
d) due to
Answer: D

6.  Readily soluble in sulfuric and nitric acid, mercury is __________ birth defects can easily result from its ingestion by pregnant women.
a) such poisonous that
b) so poisonous that
c) too poisonous that
d) very poisonous that
Answer: B

7.  Synthetic polymers may be __________ thermoplastic or thermosetting depending on the action of tolylene diisocyanate.
a) both
b) as well as
c) but also
d) either
Answer: D

8.  Road conditions in the United States suffered a severe setback __________ the Civil War.
a) as a result of
b) because
c) despite
d) in spite of the fact that
Answer: A

9. __________ other mollusks, the oyster reproduces by eggs.
a) Like
b) As to
c) Regarding
d) With
Answer: A

10. The introduction of the Japanese persimmon into the United States aroused widespread interest throughout the country __________ the precocity of the trees and the large size and great beauty of the fruit.
a) on account of
b) because
c) nevertheless
d) owing with
Answer: A

11. The white enamel surface is __________ to keep clean in the bathroom, or in any other room, as porcelain.
a) so easy
b) such that easy
c) as easy
d) too easy
Answer: C

12. Colima's isolated, beautifully-shaped cone, is often hidden by masses of dense steam __________, colored red at night from the spewing lava.
a) also smoke
b) and smoke
c) beside smoke
d) its smoke
Answer: B

13. The true lilies developed their beauty __________ an evident need for greater insect pollination.
a) because
b) in answer to
c) so that
d) as with
Answer: B

14. When purchasing a Valentine's Day gift, male customers, according to all surveys, tend to lean toward either a bouquet of red roses purchased online __________ found at a local supermarket.
a) and a box of chocolates
b) also a box of chocolates
c) a box of chocolates
d) or a box of chocolates
Answer: D

15. A retailer must be aware of not only the competition from local stores but also the vagaries of __________ and taste.
a) both fashion
b) some fashion
c) nor fashion
d) as well
Answer: A

1.  __________ was awarded the Nobel Prize in physics for his work on the photoelectric effect.
a) That Einstein
b) It was Einstein
c) Einstein who
d) Einstein
Answer: D

2.  ________ of Willa Catha present an unadorned picture of life on the prairies of the Midwestern United States during the 19th century.
a) The stories who
b) That the novels
c) The novels which
d) The novels
Answer: D


3.  Unlike the climate of the other islands of Hawaii, ________ Kona contains 54 different temperate zones.
a) that of
b) this is
c) these are
d) those that
Answer: A

4.  With few exceptions, ________ are warm-blooded , have live births, and are suckled with milk from their mother’s body.
a) which mammals
b) mammals
c) mammals that
d) mammals , they
Answer: B

5.  Among all the scientists of the 1930s, ________ was so suited to carry out the Manhattan project as J. Robert Oppenheimer.
a) no scientists
b) not who was a scientist
c) none
d) a scientist never he
Answer: C

6.  By the time of the appearance of "Paulus ", __________ was widely recognized as the most famous living composer.
a) it was Felix Mendelssohn
b) Felix Mendelssohn who
c) Felix Mendelssohn
d) Felix Mendelssohn whom
Answer: C

7.  __________ is as widespread in the U. S. as the grey squirrel, an animal actually classified as a rodent .
a) No mammal
b) Not a mammal which
c) None mammal
d) Not a mammal that
Answer: A

8.  In the quiet of the woods, __________ sometimes hears the thrush breaking snail shells.
a) the one
b) one
c) ones
d) those ones
Answer: B

9.  __________ is a growing practice in cooperative farming associations to pool and sell the fruit as a common commodity under the brands of the association rather than to sell the fruit of each grower separately .
a) There
b) One
c) It, which
d) Why
Answer: A

10.  The __________ the forest reached their highest price in the 1980s .
a) products of
b) productions by
c) producers to
d) products with
Answer: A

11. __________ amazing curiosities of the northwestern topographical area of Chile.
a) They are few
b) Some
c) There are any
d) It is one of the
Answer: D

12. Made of white silk appliqued on maroon satin, __________, found in the smoking room of the colonial palace, form a festive backdrop.
a) figure
b) it is this figure
c) there is a figure
d) these figures
Answer: D

13. __________ wonders on the fair faces, delicate tissues, and individual forms of a large variety of plant species.
a) Environment work
b) There is environement work
c) Environment works
d) It is the environment that work
Answer: C

14. _________  were bound together by so many strong ties as those pioneer families pushing westward across the United States in the 1800s.
a) None was a family
b) There were no families
c) Not many families
d) None but the family
Answer: C

15. When properly designed, _________  a simple dignity because of its pure architectural contours.
a) marble mortuary stones reflect
b) the marble mortuary stone reflects
c) a marble mortuary stone that reflects
d) marble mortuary stones which reflect
Answer: B

1.  In __________, the crime rate has begun to drop due to neighborhood watch programs.

a) the past few years
b) a few years ago
c) few years
d) a few years since
Answer: A

2.  Three responsibilities ________ are to search out, identify, and assess patentable inventions and technologies.
a) to a patent manager
b) with a patent manager
c) on a patent manager
d) of a patent manager
Answer: D


3.  Disappointingly, many software companies have discovered a limited audience for ________ from the couch.
a) Web surfing
b) Web to surf
c) to Web surf
d) Web surfs
Answer: A

4.  Shooting stars, otherwise known as meteorites, often fall to Earth in a pattern dictated ________ and Earth rotation.
a) to solar winds
b) by solar winds
c) on solar winds
d) which solar winds
Answer: B

5.  Ink stains, commonly regarded __________ difficult stains to remove, will not succumb to the usual array of detergents and cleaners found in supermarkets.
a) as the most
b) to the most
c) in the most
d) through the most
Answer: A

6.  Examples of selective use __________ are found in commercial leaf removal prior to harvest in the cotton and sugar beet industries.
a) of defoliants
b) by defoliants
c) in defoliants
d) through defoliants
Answer: A

7.  Ethyl cyanoacetate is derived __________ of an alkali cyanide and chloroacetic ethyl ester.
a) at the reaction
b) from the reaction
c) to the reaction
d) above the reaction
Answer: B

8.  On the second level of mammalian evolution, that __________ mammals or marsupials, the eggs are practially yolkless.
a) to the pouching
b) of the pouched
c) in the pouches
d) by the pouchable
Answer: B

9.  Foraging ants make a network __________ around the nest .
a) inside roads
b) by roads
c) of roads
d) to roading
Answer: C

10.  __________ its richness and varied coloring, Schubert 's Symphony in C has enjoyed a deserved reputation among classical music lovers.
a) Renowning by
b) Renownable to
c) Renowned for
d) Renowning with
Answer: C

11. The calyx and the corona buttercups were the first to know their own mind and to __________ their composition.
a) settle in
b) settle with
c) settle to
d) settle upon
Answer: D

12. To further the important study of solar radiation ___________ long range weather forecasting, the organization appropriated over ten percent of its budget.
a) as relation with
b) for relation on
c) by relation of
d) in relation to
Answer: D

13. Each part of the Hamilton watch is fashioned __________ the minutest precision and perfection of finish.
a) at
b) around
c) to
d) as
Answer: D

14. Once in China, the tourist may shop in quaint bazaars ___________ silks, laces, and jade.
a) in
b) for
c) on
d) at
Answer: B

15. The first convent was established __________ 1529, only eight years after the Spanish conquest of the region.
a) in Oaxaca in
b) at Oaxaca on
c) on Oaxaca by
d) to Oaxaca since
Answer:A 

1.  With the passing of time and the encroachment of people, the habitat of gorillas __________ to decrease.
a) continuing
b) which continue
c) continues
d) that it has continued
Answer: C

2.  Sugar intake, particularly that of refined sugar, ________ curtailed by most overweight people wishing to lessen their corpulence.
a) must being
b) which must
c) must be
d) must
Answer: C

3.  In recent months, the final mapping of the human genome ________ the range of medical treatments and cures available to those suffering from various diseases .
a) has extended
b) extends
c) will extend
d) will have extended
Answer: A

4.  Intelligent life on other planets, while remaining an intriguing possibility, ________ yet to be discovered .
a) has
b) has been
c) has not
d) have
Answer: A

5.  Despite being basically arboreal in nature, koalas ________ to inhabit a specific territory and range of some 30 square miles.
a) knowing
b) which know
c) are knowing
d) are known
Answer: D

6.  Initially elected as a labor leader, Jimmy Hoffa _________ mysteriously.
a) vanishing
b) who vanished
c) vanished
d) vanishes
Answer: C

7. Broccoli _________ best in gardens having loose, well-composted soil, and full sunlight.
a) had grown
b) grows
c) growing
d) which grows
Answer: B

8. Many of the novels of Kurt Vonnegut __________ a remarkable skepticism about the ultimate value of technological advances.
a) display
b) will have displayed
c) they display
d) had displayed
Answer: A

9. Because of copper's conductivity, it __________ for housing electrical cords and circuitry.
a) values
b) is valued
c) is being valuable
d) has valued
Answer: B

10. Numerous performances of Mozart's operas __________ in Austria long before the beginning of the 19th century.
a) perform
b) had been performed
c) had performed
d) were performing
Answer: B

11. The memory of Juarez ___________ in Mexico more than that of any other man.
a) has venerated
b) venerates
c) will venerate
d) is venerated
Answer: D

12. At the railway station, the gray morning light __________ to filter in between the heavy stone pillars upon throng of straw-hatted peasants, Indian women carrying their burdens on their backs, and sleepy, tired soldiers.
a) is begun
b) begun
c) was beginning
d) begin
Answer: C

13. Like sentinels on guard, the slender spikes of monkshood __________ straight and tall among the grasses and herbs of moist mountain meadows.
a) stand
b) are stood
c) will be stood
d) was standing
Answer: A

14. ___________ immense chasms filled with realistic rock forms resembling Oriental cities and castles of the Middle Ages.
a) Bryce Canyon have
b) In Bryce Canyon are
c) Bryce Canyon are having
d) This Bryce Canyon was had
Answer: B

15. Now a new way in tooth cleaning, different in formula and effect, __________ in the special film-removing dentifrice.
a) embodies
b) is embodied
c) had embodied
d) will be embodying
Answer: B

1) Because it is………………to…………..all the business costs related to employee discontent, an accurate estimate of the magnitude of these costs is not easily calculate. -Difficult, measure

2) Scientist who are on the cutting edge of research must often violate common sense and make seemingly…………assumptions because existing theories simply do not………….newly observed phenomena. -Absurd, explain
3) Opponents of the expansion of the market economy, although in…………….., continued to constitute ………..political force throughout the country. -Retreat, a powerful
4) Because many of the minerals found on the ocean floor are still…………….on land, where mining is relatively inexpensive, mining the ocean floor has yet to become a ……………enterprise. -Plentiful, profitable
5) I can think of nothing more………..the arriving at the theater and discovering that I had left the tickets at home. -Vexatious
6)  Although Mujtaba dislikes crowd and social gatherings, his wife shaila is quite…………..-gregarious
7) The aging spinster was much ………………by the ………..of her favorite niece. -Heartened
8) ……………., the young man chose to retain his seat on the crowded bus and let the old woman remain standing. -Selfishly
9) It has been proven that cockroaches ……………….for several weeks even after their heads have been cut off. -Can survive
10) Since there are so few conservative thinkers on the committee, their influence on its recommendations is …………………-negligible

11) According to recent studies, prices in supermarkets are considerably higher in the inner city, thus …………..the poor who receive assistance to buy the food. -Exploiting
12) His ………….smile ………….all those who saw it.- Bright, dazzled
13) The thief tried to …………….all traces of ………..which could link him to the crime. -Remove, evidence
14) When our supply of natural gas is……, we must find……sources of energy. -Depleted, alternate
15) His meek manner made it ………..he would be…………to take charge of the commando unit. -Unlikely, selected
16) In his speech, the headmaster urged the teachers to discover and ………..each student’s ……….talents. -develop, intrinsic
17) The teacher suspected cheating as soon as she noticed the student’s ……………..glances at his classmate’s script.  -Furtive
18) Paradoxically, Sharmeen, who had been a strict mother to her children, proved ………….teacher to her students.  -A lenient
19) He was ……………..success, writing not for the sake of fame, but for the sheer love of poetry. -Indifferent to
20) Even if you do not……….what I have to say, I would appreciate your listening to me with an open mind. -Concur with.
21) Only the fear of immediate………..prevents that country from launching an attack.- Retaliation
22) The plot of the story is so …………..that I can predict the outcome. -Trite
23) Can you put me…………….for the weekend?- Up
24) In 1998, a consumer agency concluded that Xylo brand bicycles……….than Zenon brand bicycles. -Are safer to ride

25) What is your evaluation…………..? -of Shacin’s leadership.
1)  Mamun’s radical ideas were …….upon by most of his co – workers, who found them too………..for their conservative tastes. Frowned, heretical
2) Rakib had never visited the Niagra Falls, but he could appreciate their splendor ……..through the ……….of others.  Vicariously, descriptions

3) Because King Philips desire to make Spain the dominant power in sixteenth century Europe ran counter to Queen Elizabeth’s insistence on autonomy for England, ………..was …………..conflict, inevitable
4) The ………..of the program charged with developing a revolutionary reactor based on nuclear fusion confidently predicted that there would soon be proof of the reactor’s ………………..advocates, feasibility
5) Members of the research team were initially so adversarial that…………………seemed impossible; the project’s inauspicious start made its final success all the more………..cooperation, remarkable
6) The managers decided to cut costs thus…............on the projects.  Economizing
7) All questions must be original, that is , formulated ……….for the test.  Exclusively
8) Due to the ……..qualities of the herb, it is ……………by people in the medical profession. Beneficial, prized
9) Their mutual teasing seemed ……, but in fact it…….a long standing hostility. Friendly, masked
10) In spite of the challenges she faced, the young executive …….and eventually……………persevered, prospered
11) As long as nations cannot themselves accumulate enough physical power to dominate all others, they must depend on……allies
12) For centuries animal have been used as…….for people in experiments to assess the effects of therapeutic and other agents that might later be used in humans. Surrogates
13) The natural balance between prey and predator has been increasingly ………., must frequently by human intervention. Disturbed
14) He felt the surface……..tentatively
15) This furniture becomes dark with …………….age
16) She is …….after the operation. Well
17) She feels…………..about the mistake. Bad
18) The sales clerk performed more…………..than the other trainees. Efficiently
19) Because the novel was so long, Jalil decided to read the …….version.  abridged
20) …………………a parliamentary system, the prime minister must be appointed on the basis of the distribution of power in the parliament. To be considered
21) The psychologist set up the experiment to test the rat’s …………; he wished to see how well that rat adjusted to the changing conditions it had to face. Adaptability
22) In a time of fiscal crisis, such lavish expenditure must be………………..curtailed
23) The officers of the corporation promised there would be no…………..; nothing would be held against the strikers. Retaliation
24) Feeling restless and unhappy, he left the house to take a quiet stroll, hoping the tone of the day would not decline further into ………..and uncertainty. Dissonance
25) The pressure of population on available resources is the key to understanding history; consequently, any historical writing that takes no cognizance of …………..facts is ………flawed. Demographic, intrinsically
1) Given the importance of the project to the country and the region, the mediator deeply regrets that both parties were ……….agreement. unable to reach a workable
2) Authorities said laws must be tightened to deal with financial ………….while commentators attacked the banking culture, saying something had gone very wrong with an industry that resorts to ……………methods to make money. abuses, deceitful.
3) Air pollution is one of today’s biggest ……………problems, ………………a serious threat to the health of city dwellers. Urban, posing
4)  The bag of seeds……………..open.  had been slit
5)  The father clearly …………as his little one threw a tantrum inside the toy store.  Was abashed
6) I understand that you spoke out of anger but what has been said cannot be retracted. So don’t apologize, there is no point in ………………..carrying over spilt milk
7) We need to be very discreet with the investigation, otherwise if he gets ………he will just wind up his business and leave.  Wind of it
8) It is truly reprehensible that after all I have done for you, you are now ………….me.  walking all over
9)  I know you are feeling intimidated! But, please don’t ………to your fear. give in
10) Please stay calm; there is no reason to ………………half way through the project. It will only create chaos amongst the team members. Pull the plug
11) The current Serbian strategy for ………..the fugitives is comprehensively failing.  Reconciling
12)  The law seeks to ………………millions of acres of land to its rightful  owners. Restore
13) Although its publicity has been…………..the film “Freedom” itself is intelligent, well acted, efficiently produced and altogether…………. Tasteless, respectable
14) The director’s …………from fiscal ………has led the company to bankruptcy.  Retreat, responsibility
15) The teacher accused me of ………………..because my essay was so similar to that of another student.Plagiarism
16)  Corruption ……………images of shadowy deals among lobbyists, corporations and crooked government officials. Conjures
17) Though in acting circles he has a reputation of being a consummate professional, at times he can be quite ………on the stage.  Playful
18)  I …….you not to make your decision under these circumstances when the ……..of your decision cannot be predicted with any degree of certainty?  Implore, ramifications
19) Though …………….toward his own needs, he was always …….toward others.  Miserly, magnanimous
20) Children not only provide cheap labor, but they are also ……………., as they do not complain about ………..chores given to them of about harsh treatment meted out.  Docile
21) The sooner you finish your studies, ……..you will be allowed to play! The sooner
22) Our school record for employability is very good; by the time, the students have completed their graduation, ………..by national and multinational companies.  They all have employment
23) A series of complicated steps……………to complete the project.  Was needed
24) Our oldest patient is suffering from a(n) ……disease; although growing slowly, but causing his sufferings to last long. Insidious
25) Despite its …..and safety in treating some of the most incapacitating forms of depression and anxiety, it has not been widely………..usefulness, accepted
Fill in the blanks section is very important part of Bank Recruitment Test. You should have strong command over fill in the blanks to answer appropriately. I have given some important fill in the banks below. I hope you will practice these fill in the blanks and will give high priority in this section.

1) How long ………English? have you been learning
2) A good book is ….with a hard cover to …….its contents. designed, protect
3) After the hurricane, uprooted trees……….all over the ground. were lying
4) We lost confidence on him because he never ……..the grandiose promise he had made. delivered on
5) He looks very tough, but is a nice man ………….. at bottom
6) If you are trying to make a strong impression on your audience, you cannot do so by being under stated, tentative, or …………..restrained
7) It is a stereotyping……………that all people prefer basketball as a sport over all others. belief
8) The young man was quickly promoted when his employers saw how……..he was. assiduous
9) Despite assorted effusion to the contrary, there is no necessary link between scientific skill and humanism, and quite possibly, there may be something of a ……..between them. generosity
10) Clearly refuting skeptics, researchers have ……not only that gravitational radiation exists but that it also does exactly what the theory ……it should do. demonstrated, predicted
11) The quotation was erroneously …………..to British poet. attributed
12) Once fiscal discipline has been achieved, successful monetary policy implementation should be ……….feasible
13) Neptune is an extremely cold planet and ……………Uranus. so is
14) In a new culture, many embarrassing situations occur ………….a misunderstanding. because of
15) The list of examination marks …………..missing from Tani’s drawers only a while ago. was found
16) Ecology, like economics, concerns itself with the movement of valuable………..through a complex network. communications
17) A good book is ……..with a hard cover to …..….its contents. designed, protect
18) Walk fast ……………you should miss the train. lest
19) It would be difficult so one so …..to be led to believe that all men are equal and that we must disregard race, color and creed. intolerant
20) Scientists have not been entirely successful in ……..fears that genetically modified crops pose a threat to consumers, although the issue does not seem as ……..as it once was. dispelling, controversial
21) Although weeks remain for concessions to be made and for new approaches to be attempted, negotiations have reached such a state that management and union leaders are ……..that their differences can no longer be reconciled. skeptics
22) Lack of exercise and high fat diets have ……….to be factors in heart attacks. long been known
23) It is a great ……….to be able to transfer useful genes with as little extra gene materials as possible, because the donor’s genome may contain, in addition to desirable genes, many genes with …….effects.advantage, deleterious
24) At such a serious moment, your ……………..is inappropriate. levity
25) If you seeking ……….that will resolve all our ailments, you are undertaking an impossible task. a panacea
26) The ascent of the moment is ……………but anyone who makes it to the top is rewarded by a spectacular view. unpleasant
27) No volume in the history of economic can conclude without the hope that the subject will be ……..politics to form again the large discipline of political economy. reunited with
28) Because it arrives so early in the season, before many other birds, the robin has been called the ……..of spring. harbinger
29) When the news of his …..with the enemy become known, he was hanged in……… complacency, retaliation

30) ……..the fact that she was exhausted, she continued to study. despite