মঙ্গলবার, ১৫ সেপ্টেম্বর, ২০১৫

Analytical Ability for Bank Recruitment Exams


Analytical Ability (1): Six reviewers (Rahim, Karim, Bidhan, Samina, Joseph, and joyoti) will review four books namely Mystery, Drama, Comedy and Tragedy according to the following conditions.
Each reviewer reviews exactly one book, and each book is reviewed by at least one of the six reviewers.
Bidhan reviews the same book as Rahim.

Jyoti reviews the same book as exactly one other reviewer.
Karim reviews Mystery.
Samina reviews either Mystery or else Tragedy.
Bidhan Does not review Tragedy.


1) Which one of the following is a complete and accurate list of the books each of which could be the book that Jyoti reviews?
A) Mystery, Drama
B) Drama, Comedy.
C) Mystery, Drama, Comedy, Tragedy.
D) Drama, Comedy, Tragedy
E) None of the above.
Correct Answer: C


2) Which one of the following can be true?
A) Rahim and Karim review Mystery.
B) Jyoty reviews Drama and Rahim reviews Comedy.
C) Karim and Samin areview Mystery.
D) Joseph reviews Tragedy and Jyoti reviews Mystery.
E) None of the above
Correct Answer: B


3) Jyoti can review any of the following except:
A) Mystery with Karim
B) Mystery with Joseph
C) Drama with joseph
D) Comedy with Josept
E) None of these
Correct Answer: B


4) If Joseph reviews the same book as exactly one other reviewer, which one of the following complete and accurate list of the books any one of which could be the book that these two reviewers review?
A) Mystery, Drama
B) Mystery, Comedy
C) Drama, Comedy
D) Mystery, Comedy, Tragedy
E) None of the above
Correct Answer: C


5) If Jyoti reviews Comedy, which of the following must be true?
A) Bidhan reviews Drama.
B) Samina reviews Comedy
C) Josepth reviews Mystery
D) Joseph reviews Drama
E) None of the above
Correct Answer: A


Must Read: GMAT Sentence Correction, GMAT Critical Reasoning, GRE Sentence Sentence Completion, GRE Comprehension, Important Math With Shortcut Solve.


Analytical Ability (2): In a post flood rehabilitation program a student leader in DUCSU is assigning oral saline making duty to volunteer students for each day, Monday through Friday, during a single week, exactly five volunteers Julia, Kalam, Linea, Meene, and Nargis are available. The student leader must assign exactly two volunteers to work each day of that week according to the following conditions.

Each of the volunteers must at least once
None of the volunteers can work on three consecutive days.
Kalam must work on Monday.
Meena must work on Thursday and on Friday.
Julia cannot work on any day on which kalam works.



1) Any of the following volunteers could be assigned to work on Wednesday EXCEPT.
A) Julia
B) Kalam
C) Lina
D) Meena
E) None of the above
Correct Answer: D


2) If Julia is assigned to work on exactly three days of the week, those days must include.
A) Monday and Wednesday
B) Tuesday and Wednesday
C) Tuesday and Friday
D) Wednesday and Friday
E) None of the above
Correct Answer: C


3) If kalam is assigned to work on exactly four days of the week, which of the following could be the pair of volunteers assigned to work on Wednesday?
A) Julia and Lina
B) Julia and Meena
C) Kalam and Lina
D) Kalam and Nargis
E) None of the above
Correct Answer: A


4) If Julia is assigned to work whenever and only when Meena is assigned to work, which of the following could be true?
A) Julia is assigned to work on Monday.
B) Julia is assigned to work on Wednesday.
C) Kalam is assigned to work on Friday.
D) Nargis is assigned to work on Friday.
E) None of the above
Correct Answer: D


5) If each volunteer is assigned to work exactly twice, which of the following must be true?
A) Either Julia or kalam is assigned to work on at least one of the days on which Meena is assigned to work.
B) Kalam is assigned to work on both of the days on which Lina is assigned to work.
C) Lina is assigned to work on Tuesday.
D) Lina is assigned to work on one of the days on which Kalam is assigned to work and on one of the days on which Julia is assigned to work.
E) None of the above.
Correct Answer: A


Analytical Ability Questions and Answer:


Analytical Ability (1): Karim, Liza, Mita, Nader, Pintu, Qazi, Rana, Sony, Tushar, and Wahed are the only ten member of consumer banking division of a bank. There is a proposal to form a team from within the members of the division, subject to the following conditions:

A team must include exactly one among Pintu, Rana and Sony.
A team must include either Mita or Qazi, but not both.
If a team includes Karim, then it must also include Liza and Vice Versa.
If a team include one among Sony, Tushar and Wahed then it must also include the other two.
Liza and Nader cannot be members of the same team.
Liza and Tushar cannot be members of the same team.
The size of a team is defined as the number of members in the team.
1) What would be the size of the largest possible team?
A) 4
B) 5
C) 6
D) 7
E) None of these
Correct Answer: B

2) What could be the size of a team that includes Karim?
A) only 2
B) 3 or 4
C) 2 or 3
D) Only 4
E) None of these
Correct Answer: D


3) Who cannot be a member of team of size 3?
A) Liza
B) Qazi
C) Nader
D) Mita
E) None of these
Correct Answer: A


4) Who can be a member of a team of size 5?
A) Rana
B) Liza
C) Mita
D) Pintu
E) None of these
Correct Answer: C


Analytical Ability (2): Air Force Planes – W,X,Y and Z are supposed to leave from a base on a special mission. The Planes will return to the base after completing their respective missions. However, it was decided that W should depart before x and y should depart before z.


1) Give the restrictions mentioned above, each of the following is a possible sequence in which the four planes can depart Except
A) W, X, Y, Z
B) W, Y, X, Z
C) W, Y, Z, X
D) Y, W, Z, X
E) Y, X, W, Z
Correct Answer: E


2) There would be exactly one order in which the four planes would depart if it were determined that
A) Z should depart before W
B) W should depart before Y
C) W should depart before Z
D) Y should depart before X
E) Z should depart before X
Correct Answer: A


3) If the time required to complete the missions are equal, it must be true that
A) W will return to the base before Y.
B) W will return to the base before Z.
C) X will return to the base before Y.
D) Y will return to the base before Z.
E) Y will return to the base before X
Correct Answer: D


4) Which of the following pairs of additional determinations would NOT conflict with the conditions initially determined?
A) W should depart before Y, and Z should depart before W.
B) X should depart before Y, and Y should depart before W.
C) X should depart before Y, and Z should depart before W.
D) X should depart before X, and Z should depart before W.
E) W should depart before x, and Y should depart before X.
Correct Answer: E


Must Read: Important English Antonyms.


Analytical Ability (3): Rahim, Karim & Babul are three brothers. They always answer every questions with two statements. One is always true, the other is always false. When asked about who broke a table lamp, the following answers were received.


Rahim: I did not do it. Karim did not do it.
Karim: I did not do it. Babul did not do it.
Babul: I did not do it. I do not know who did it.


1) Who broke the lamp?
A) Rahim
B) Karim
C) Babul
D) Neither of these three
E) Cannot be determined
Correct Answer: B


Must Read: Important English Synonyms.


You want to speak to the eldest brother. You also notice that Rahim is wearing a green shirt. When you asked them who is the eldest brother you received the following answers:


Rahim: I am not Babul’s brother. The eldest brother were a red shirt.
Karim I am wearing a blue shirt. I am the eldest brother.
Babul: I am Rahim’s brother. Karim is the eldest brother.


2) Who is the eldest brother?
A) Rahim
B) Karim
C) Babul
D) Cannot be determined
E) Either of Rahim or Babul
Correct Answer: C